beats by dre cheap

Ispod 200 metara antarktickog leda pronadjene dvije zivotinje!

ZNANSTVENICI američke Nase na Antarktiku su došli do zapanjujućeg otkrića, kad su ispod 200 metara leda pronašli dva živa bića: jedno nalik na škamp te jednu vrstu meduze.

Znanstvenici nisu očekivali da će pronaći ikakav trag života u takvom neprijateljskom okruženju, gdje nema ni tračka svjetla, ali kad su spustili kameru 200 metara ispod ledenog pokrivača čekalo ih je iznenađenje. Ispred kamera proplivao je daleki rođak škampa te se zaustavio na kablu kamere.

Snimili su i pipak za koji smatraju da pripada 30 centimetara dugoj meduzi.

Znanstvenici zapanjeni

"Bili smo uvjereni da tamo nema ničega. Potpuno smo zapanjeni. Bio je to škamp kakvog biste rado vidjeli na tanjuru", rekao je Robert Bindschadler, znanstvenik koji će sutra predstaviti rezultate istraživanja.

Znanstvenici su sad došli do zanimljivog zaključka. Ako život postoji u tako okrutnom okolišu na Zemlji, možda je moguće da se na drugim nebeskim tijelima, kao što je zamrznuti mjesec Jupitera, Europa, također može pronaći živa bića?

Biologinja Stacy Kim, koautorica istraživanja, rekla je da se šanse za ovakvo otkriće bile praktički nepostojeće. "Pronaći život na takvom mjestu je kao pronaći specifičnu kap vode u moru. No, ne samo da su pronašli jedno život biće, nego dva", rekla je.

Čime se hrane?

Britanski mikrobiolog Cynan Ellis-Evans također je komentirao otkriće, nazvavši ga zapanjujućim. Dodao je i kako je moguće da su bića doplivala iz nekog udaljenog mjesta i da tamo ne žive stalno.

Kim ne vjeruje da je to točno. Rekla je da se mjesto na kojemu su pronađene životinje nalazi dvadesetak kilometara od otvorenog mora, a promatrao se samo mali komad podmorja, što znači da je malo vjerojatno da su bića doplivala.

Znanstvenici nisu uspjeli shvatiti čime se bića hrane. Iako neki mikrobi mogu preživjeti u najtežim uvjetima i mogu sami sebi stvarati hranu od kemijskih elemenata u oceanu, kompleksna bića nemaju tu sposobnost.

 

Izvor: Index hr.

galaksija
http://galaksija.blogger.ba
17/03/2010 22:11