beats by dre cheap

Šta se dešava sa Venerom?

Ekstremni slučaj u svemiru šokirao znanstvenike

Najnovija mjerenja pokazala su da je rotacija Venere naglo usporena. Ovaj ekstremni slučaj zbunio je i šokirao znanstvenike, koji za sada nemaju logično objašnjenje za takvu pojavu, kojom je u posljednjih 16 godina dan na tom planetu skraćen za čak 6,5 minuta.

 

Pomoću europske sonde Venus Express izmjereno je da je rotacija planeta Venere u posljednjih 16 godina drastično usporena. Tako je dan na tom planetu u tom kratkom razdoblju skraćen za 6,5 minuta, objavila je Europska svemirska agencija, ESA.

Poznato je da na Zemlji jaki potresi znaju usporiti rotaciju našeg planeta, no tu se radi o mikrosekundama, dok je situacija s Venerom ekstremna.

Znanstvenici su šokirani ovim rezultatima i trenutno ne znaju što je uzrokovalo usporavanje rotacije. Nagađa se da jedan od uzroka može biti trenje između planeta i guste atmosfere, no dio znanstvenika tvrdi da je to nemoguće.

Europska sonda i dalje će nastaviti istraživati ove neobične pojave, a znanstvenici i dalje pokušavaju pronaći odgovor na zagonetku.


Izvor:Danas.hr
16.02.2012.


galaksija
http://galaksija.blogger.ba
16/02/2012 12:50